Tavasz van. A finomlisztek lassan elpihennek a kamrában és átadják a helyüket a réteslisztnek, hogy magasra szárnyaló piskótákat alkosson a konyhák tündére, megtűzdelve minden aktuális jóval. Aztán persze van, hogy a lisztek magukban gubbasztanak a polcon, pedig a sütő dolgozik, a szezonális gyümölcsök szecskázása zajlik, csak épp rájuk nincs szükség.
Egy igazi tavaszi, nyári party elengedhetetlen kelléke, a Pavlova.
Pedig, ha az ember felcsapja Pavlova kisasszony életrajzi könyvét, hamar kiderül, hogy az újzélandiaknál a labda: itt készült a frenetikusan újszerű, korszakalkotó és nem utolsó sorban finom desszert.
Szóval 1926 óta nem nagyon van olyan ausztrál/újzélandi party, ahol ne lenne ott ez a szemkáprásztató és igencsak finom torta a palettán.
Pavlova torta
10 tojás fehérje
40 dkg porcukor
2 ek almaecet
2 ek kukoricaliszt
1 csipet só
Berobbantom a sütőt 190 fokra. A fehérjéket elkezdem habbá verni, miközben kezd állagot váltani, szép apránként hozzáadogatom az átszitált lisztet, az ecetet, a sót és a cukrot. Nagyjából 5 percig hagyom, hogy a habverő sűrű krémes elegyet gyártson, majd egy sütőpapíros sütőlap közepére halmozom a krémemet, lehetőleg középre (úgyis szétterül egy kicsit), majd betolom a sütőbe, aminek a hőfokát ezzel egyidőben 130 fokra csappantom. Másfél óráig rá se nézek.
Mikor jelez az óra, hogy letelt az idő, akkor kikapcsolom a sütőt és a tortát hagyom a sütővel együtt kihűlni.
2,5 dl tejszínt 2 zacskónyi vaníliás cukorral szifon vagy kézi habverő segítségével habbá varázsolok. A kihűlt tortámat tálra teszem, a tetejére ráhalmozom a habot, felszelt gyümölccsel díszítem és rögvest tálalom.