HTML

Konyhatündérek közös blogja

Gasztroblog kicsit másképp. A konyha a mienk, de másokkal együtt főzünk!

Archívum

Pavlova, vagyis balerina terítéken

2008.05.01. 22:14 :: Konyhatündérek

Tavasz van. A finomlisztek lassan elpihennek a kamrában és átadják a helyüket a réteslisztnek, hogy magasra szárnyaló piskótákat alkosson a konyhák tündére, megtűzdelve minden aktuális jóval. Aztán persze van, hogy a lisztek magukban gubbasztanak a polcon, pedig a sütő dolgozik, a szezonális gyümölcsök szecskázása zajlik, csak épp rájuk nincs szükség.

Egy igazi tavaszi, nyári party elengedhetetlen kelléke, a Pavlova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedig, ha az ember felcsapja Pavlova kisasszony életrajzi könyvét, hamar kiderül, hogy az újzélandiaknál a labda: itt készült a frenetikusan újszerű, korszakalkotó és nem utolsó sorban finom desszert.

Szóval 1926 óta nem nagyon van olyan ausztrál/újzélandi party, ahol ne lenne ott ez a szemkáprásztató és igencsak finom torta a palettán.

Pavlova torta

10 tojás fehérje

40 dkg porcukor

2 ek almaecet

2 ek kukoricaliszt

1 csipet só

Berobbantom a sütőt 190 fokra. A fehérjéket elkezdem habbá verni, miközben kezd állagot váltani, szép apránként hozzáadogatom az átszitált lisztet, az ecetet, a sót és a cukrot. Nagyjából 5 percig hagyom, hogy a habverő sűrű krémes elegyet gyártson, majd egy sütőpapíros sütőlap közepére halmozom a krémemet, lehetőleg középre (úgyis szétterül egy kicsit), majd betolom a sütőbe, aminek a hőfokát ezzel egyidőben 130 fokra csappantom. Másfél óráig rá se nézek.

Mikor jelez az óra, hogy letelt az idő, akkor kikapcsolom a sütőt és a tortát hagyom a sütővel együtt kihűlni.

2,5 dl tejszínt 2 zacskónyi vaníliás cukorral szifon vagy kézi habverő segítségével habbá varázsolok. A kihűlt tortámat tálra teszem, a tetejére ráhalmozom a habot, felszelt gyümölccsel díszítem és rögvest tálalom.

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhatunderek.blog.hu/api/trackback/id/tr69450439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkorsi 2008.05.05. 15:00:09

soha életemben nem csinálam még ilyet, de ez az eper nagyon megtetszett... a szülinapom alkalmából hétvégén meg fogom sütni :)

(csak addig találjam ki mit kezdek 10 tojássárgájával :) :) )
süti beállítások módosítása